Prawdziwy włoski makaron innymi słowy jaki?
Jeżeli idzie o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie spożywają na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, która z radością zjada makaron znacznie więcej niż raz na dzień.

Pizzeria Kraków

Włoski makaron – skąd ten fenomen?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (i gotowany) jako danie koronne, a nie jako bazowe cukry, jakie akompaniują pokarmom jako danie dodatkowe – np. w krajowej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub ewentualnie rybnymi – jest kolejnym znakomitym przykładem banalnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można skonstruować łatwe lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

W jaki sposób zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do tradycyjnego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – po prostu trzeba je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do uzyskania jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Toteż, jeśli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Tylko w owym czasie wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto oraz smakowite -o to chodzi!